Ceremonija venčanja

 

Da li je vaša služba građanska ili verska, verovatno će pratiti istu opštu sliku.

Pre nego što započnete planiranje vaše ceremonije, znajte da: Nema dve ceremonije svadbi koje  su slične. Čak i ako neki parovi kažu iste reči ili i poljube strasno, svaki par ima jedinstvenu energiju momenta u odnosu na njihove službenike, priredbu, razmenu prstenja, recesiju i još mnogo toga. Kao što smo rekli… ovo je tradicionalni redosled ceremonije venčanja koji će biti vođen vašim željama, ali ne osećajte se kao da morate uključiti svaki korak ili se držati određenog vremenskog okvira.

Procedura

Ovo je deo gde svadbena proslava kreće svi uzimaju svoja mesta na ceremoniji. Svaki od vas može odvojeno doći do oltara, simbolizujući činjenicu da dolazite iz različitih okolnosti. U hrišćanskoj službi, mladu je pratio njen otac, a mladoženja je čeka na oltaru. Na jevrejskoj službi, roditelji mladoženje ga prate do oltara, a onda roditelji nevestu sprovedu  do mladoženje.

Zvanične reči ovaranja ceremonije

Čuli ste po stotinu puta: “Dragi i drage, danas smo okupili …” Ili neki počinju rečima: “Prijatelji i porodico …”

Potom se prelazi na obraćanje paru

Lice koje vodi službu ovaj moment koristi da istakne značaj i posebnost zaveta koje buduću supružnici treba da upute jedno drugom.

Ovo takođe može podrazumevati i kao podsetnik o vašim dužnostima i ulogama u braku.

Razmena zaveta

Vaši zaveti su vaša obećanja jedan drugom. Možete ponoviti poznato “i u dobru i u zlu” zavet, ili recite ono što ste sami napisali. Bude orginalni – savetujemo Vam da zavete osmislite sami jer oni upotpune i daju čaroliju svakom venčanju. 

Razmena prstena

Dok menjate prstenje, obično kažete: “Sa ovim prstenom, venčavam te.” Nakod razmene prstenja sledi izjava o braku i službenik ga čini zvaničnim (“sada Vas proglašavam mužem i suprugom”). 

Poljubac

A sada je trenutak koji su svi čekali: vaš prvi poljubac kao bračni par.

Ukoliko Vam je porebna pomoć pri odabiru prostora pogledajte naše prostore za venčanja.