Kako u budućnosti mogu izgledati moderna venčanja?

Uskoro će venčanja izgledati ovako:

Matičar:

– “Da li Vi, Neko Neko, pristajete da promenite svoj Facebook status iz Single u Married.”

Mladoženja:

– “Da!”

– Matičar:

– “Molim kumove da priđu i kliknu Like!”

Iako je sve veći broj parova koji zaobilaze narodne običaje poput pucanja u jabuku i kupovine mlade, čini se da srpski narodni običaji nikada neće izumreti, kako zbog svog zanimljivog porekla, tako i zbog značenja koje nose.

 Kako u budućnosti mogu izgledati venčanja 1

U današnje vreme, kada razmišljamo o tome kakvo venčanje želimo, imamo ogromnu slobodu da sami donesemo odluku o tome. Nekada mladenci nisu imali taj luksuz, već se podrazumevalo da se venčanje odvija po ustaljenim pravilima koje dikitraju društvo, sredina, porodica, socijalni stalež. Danas, mladenci mogu da biraju.

 Kako u budućnosti mogu izgledati venčanja 2

Da li sloboda izbora uvek znači i dobru stvar?

Pre svadbe, dolazi veridba! Veridba je čin u kome se upoznaju dve porodice, mladina i mladoženjina. Po starom običaju, mladoženja sa svojom najužom porodicom i kumom odlazi kod mlade u goste na ručak. Nakon upoznavanja, mlada dobija verenički prsten, a od mladoženine majke dobija poklone i nakit.

U Srbiji je bilo uobičajeno da se svadbe odigravaju u jesen, a to ima veoma logične razloge. Pošto je život bio podređen seoskim poslovima, jesen je period kada se završe svi poljski radovi, pa se slavlje odlagalo za period kada nema toliko posla.

 Kako u budućnosti mogu izgledati venčanja 3

Neke elemente, bilo da je u pitanju tradicionalno ili moderno venčanje, nije moguće izbeći. Na primer, možete da izaberete da se ne venčate u crkvi, ali ne možete da birate da li ćete stati pred matičara. Opet, i tu postoji prostor za odlučivanje – da li će matičar biti prisutan na venčanju ili ćete to da “odradite” pre ili posle svadbe.

Dakle, ono što je ključno u izboru toga da li će venčanje biti tradicionalno, moderno ili kombinacija ova dva, jeste da je to zajednička želja mladenaca, nastala kao posledica njihovog međusobnog sporazuma. Želite džez muziku na svadbi, želite da nosite zelenu, ne belu haljinu, želite da se na meniju nađu egzotični morski plodovi? Da dekoracija bude tematska? Nema problema. Sve dok su to želje obe strane, problem zaista ne postoji. Odnosno, sve dok je takvo venčanje upravo ono što želite i što će učiniti taj dan posebnim, imate punu slobodu da odlučujete o tome kako će izgledati najvažniji dan u vašem životu.

 Kako u budućnosti mogu izgledati venčanja 3

Mlada bi trebalo na dan venčanja da pogleda mladoženju kroz verenički prsten, a to će joj doneti njegovu večnu ljubav. Stari uglavnom preporučuju ovaj običaj mladencima, jer će tako nov bračni par imati dug i srećan život.

Na dan svadbe, mladoženja odlazi po mladu, gde se ona “otkupljuje” novcem i dukatima.

Danas su od ovog običaja ostale samo šale u vidu simboličnog otkupa mlade.

 Kako u budućnosti mogu izgledati venčanja 4

Još jedan zanimljiv običaj vezan je za jabuku koja se postavi na vrh drveta ispred mladine kuće, pa dok se ona ne obori, mladoženja ne može da uđe u mladinu kuću. Nakon toga, svatovi se kite ruzmarinom i svi zajedno idu na venčanje u opštinu i crkvu.

 Kako u budućnosti mogu izgledati venčanja 5

Naziv “venčanje” potiče od običaja da se mladencima stavljaju venci na glavu tokom ove ceremonije. Venac na glavi simbolizuje čedan život mladenaca do venčanja i blagoslov crkve za mladence. Potom se budućim supružnicima vezuju ruke belom maramicom, što je simbol njihove sloge, povezanosti, vernosti i ljubavi. Reči koje se izgovore tokom venčanja prepune su simbolike, kao npr: blagoslovi Bože brak ovaj, podaj im život miran, dugovečnost, međusobnu ljubav, decu dobru, složnost duše i tela, udostaj ih da vide decu dece svoje, sačuvaj beskprekornom postelju njihovu, daj im nebesku rosu odozgo i izobilje zemaljsko, ispuni domove njihove pšenicom, vinom i uljem, i svakim dobrom da bi davali i onima koji nemaju.

 Kako u budućnosti mogu izgledati venčanja 6

Posle ceremonije venčanja mlada baca bidermajer preko ramena koji hvataju neudate devojke. Veruje se da će ona devojka koja ga uhvati biti sledeća koja će se udati. Na vratima crkve, kumovi bacaju novac po svatovima, a to je simbol blagostanja koje čeka mladence u zajedničkom životu. Nakon toga, počinje veselje koje zna da potraje i po nekoliko dana.

Sečenje torte

Sečenje svadbene torte, koju zajedno obavljaju i mlada i mladoženja je takođe veoma stara tradicija koja simbolizuje zajedništvo mladog para.

 Kako u budućnosti mogu izgledati venčanja 7

Jedan od običaja je da tast i tašta stavljaju dukat u čašu crnog vina,  kad mladoženja popije vino uzima dukat.

Prenošenje preko praga

I naravno, kada se sve završi i mladenci krenu kući mladoženja će mladu preneti preko praga. To je paganski običaj starih Slovena po kome se smatra da duhovi predaka žive u pragu svake kuće, pa da ih mlada ne bi gazila kada prvi put ulazi u kuću, mladoženja je prenosi preko praga poštujući tako svoje pretke.

 Kako u budućnosti mogu izgledati venčanja 8

Ukoliko još tragate za idealnim mesto za venčanje, pogledajte našu ponudu prostora za proslavu venčanja.

Takođe preporučujemo vam i dodatne usluge kako biste vaše venčanje doveli do savršenstva.