Organizujte poslovni ručak sa stilom!

Poslovni ručak u restoranu u savremenom poslovanju je neophodan.

Bez obizira što se u današnje vreme većina poslova odvija preko email-a ili mobilnih telefona, poslovni ručak je i dalje važan način za izgradnju i održavanje dobrih poslovnih odnosa.

Budite sigurni da se zavaravate ako mislite da ne morate da posedujete veštinu organizovanja poslovnih ručkova. Ako vam je stalo da napredujete u karijeri ili na društvenoj lestvici, morate imati uglađene manire i umešnost profesionalnog ceremonijal-majstora.

Poslovni ručkovi su korisni, nekada prijatni, potrebni u svakom slučaju.

Pažnju treba obratiti i na okruženje u kome ćete provesti nekoliko sati. Preglasna muzika, bučni gosti, buka sa ulice sigurno neće pomoći sklapanju poslova, ostavljanju povoljnog utiska.

Poslovni ručak sa klijentom, potencijalnim partnerom ili novim kolegom često može biti produktivniji od sastanka u kancelariji. U restoranu prijatno okruženje koje je pogodnije za opuštanje i otvoren razgovor.

 

Sitnice na koje morate obratiti pažnju

Prilikom poziva za poslovni ručak u restoranu pažljivo izaberite mesto i vreme sastanka kao i obrok koji ćete jesti.
Poslovnim partnerima poziv za večeru pošaljete najmanje nedelju dana unapred. Recite im razlog sastanka, mesto i vreme. Ako poziv upućujete telefonom, pošaljite posle toga i pismenu potvrdu tako da stigne dva dana pre zakazane večere. Da biste izbegli nedoumice u vezi s tim ko plaća, naglasite da ih pozivate kao svoje goste.

Želite da ostavite dobar utisak. Vredi se potruditi. Naravno, trebalo bi da znate šta vaši poslovni partneri vole da jedu, da li su vegetarijanci, makrobiotičari i sl.

Obavezno dođite ranije na poslovni ručak.
Ne samo da se kašnjenje na poslovni ručak tretira kao da ste zakasnili na poslovni sastanak u kancelariji, već je dolazak ranije važan da biste se uverili da li je sve u redu – da li ste dobili željeni sto i da li je on već postavljen.

Kao domaćin večeri, vi odlučujete gde će gde da sedi. Svakom gostu pokažite na stolicu i zamolite ga da tu sedne. Ako večerate s jednim čovekom, treba da sedite pod pravim uglom u odnosu na njega, jer se mesta jedno naspram drugog smatraju ‘rivalskim’.

Opuštena atmosfera u restoranu može dovesti da zaboravimo šta je svrha poslovnog ručka. Zato, uvek imajte u vidu da je to poslovni sastanak kao i svaki drugi – postavite dnevni red o onome o čemu želite da razgovarate i definišete ciljeve koje želite ovom prilikom da postignete.