Šta je krštenje, kako se ono slavi i gde proslaviti?

Sadržaj

  Bez obzira na stepen religioznosti i poštovanja tradicije, velike proslave krštenja koje često zaliče na velike proslave rođendana ili čak i svadbena veselja poslednjih godina su pravi hit u Srbiji.

  Gdep proslaviti krštenje

  Foto: www.pixabay.com

  Pojedinci za takvu proslavu nekada unajmljuju i planere, a broj zvanica ume da bude ispisan i trocifrenim brojevima. Veći deo nas krštenje deteta će ipak proslaviti nešto skromnije, ali i u tom slučaju najčešće će vam trebati restoran sa dobrom ponudom i pristojnim cenama. O tome ćemo govoriti nešto kasnije.

  Hajde da se prvo podsetimo šta je kršenje, šta ono predstavlja i kakvih se običaja ljudi u Srbiji pridžavaju prilikom ovog čina, a onda i da vidimo kako i gde proslaviti krštenje.

  Zašto je krštenje važno?

  Krštenje je verski obred koji osobu koja se krštava uvodi u svet hrišćanstva. Jedna je od sedam Svetih tajni i tek nakon krštenja čovek dobija pravo na ostale tajne, ali i na sve druge crkvene obrede. Onaj ko nije kršten nema pravo na otkivanje ostalih Svetih tajni, ali i ni na eventualno spasenje na kraju svog života.

  Kada se treba krstiti?

  Ovo je pitanje na koje mnogi roditelji ne mogu da daju tačan odgovor. Zapravo, tačnog odgovora i nema, ali postoji praksa koje se mnogi pridžavaju, a to je da se dete krsti dok je beba i dok ne proslavi prvi rođendan. Ipak, ne postoje prepreke da se to uradi i kasnije, ali dok je dete još malo.

  S druge strane, ne treba biti u zabludi da se danas krštavaju samo deca. Mnogi rođeni u vreme raspada SFRJ ili oni koji su rođeni u vreme njenog postojanja zbog drugačijih okolnosti nisu kršteni, pa danas često na tim obredima vidimo ljude u trećoj ili četvrtoj deceniji života.

  To nas dovodi do važne stvari vezane za krštenje, zbog koje se mnogi stariji krštavaju znatno kasnije, a to je da osoba koja nije krštena ne može biti kum ili kuma drugoj osobi pri crkvenom venčanju koje je poslednjih godina takođe sve popularnije.

  Zanimljivo, roditelji koji krštavaju dete ne moraju biti i sami kršteni, a ukoliko se dete krštava u pravoslavnoj crkvi, što je kod nas najčešće slučaj, roditelji uopšte ne moraju biti pravoslavci. To praktično znači da bilo ko može da se krsti u pravoslavnoj crkvi, ali i da roditelji dece iz mešovitih brakova ne moraju da menjaju veru kako bi mogli da krste dete.

  Šta vam je potrebno za krštenje?

  Krštenje, kao i svaka druga proslava, zahteva ozbiljnu i predanu organizaciju. S druge strane, ono može proći prilično jednostavno i bez velike pompe, ali bez nekoliko stvari se ipak ne može.

  Prvo što morate da uradite jeste da izaberete kuma, jer je on taj koji vam, makar samo formalno, daje ime pri krštenju. Kum je takođe svedok na krštenju, ali po tradiciji i crkvenom predanju, on postaje i duhovni roditelj deteta.

  Posle odabira kuma sledi razgovor sa sveštenikom hrama u kom želite da krstite dete. On je taj koji određuje koji datum je pogodan za krštenje. Kada govorimo o datumu, onda moramo da pomenemo i to da se za proslavu krštenja, upravo zbog zabave i ručka, odabira datum u vreme mrsa. Ovo kao dan pogodan za krštenje često isključuje petak, kada se posti, iako je to omiljeno vreme mnogima za okupljanje sa porodicom i prijateljima.

  Ukoliko se krštenje ipak obavi u vreme posta, onda i čitava trpeza mora biti posna.

  Što se tiče samog crkvenog obreda, biće vam potrebno nekoliko stvari, a ovo su one najvažnije: krsnica (platno u koje se dete uvija nakon krštenja, obično bele boje), ulje (uglavnom maslinovo, kojim se dete pomazuje), sveće.

  Kako izgleda sam obred?

  Obred krštenja odvija se po vrlo čvrstim pravilima. Kum je taj koji kupuje sveće crkvi, nakon čega se dete skida i kum bi trebalo da bude taj koji ga uzima. Nakon što se svi okrenu ka istoku, krštenje počinje tako što sveštenik osveštava vodicu kojom poliva dete. Ono se potom pomazuje svetim uljem i samo krštenje može da počene. Sveštenik zatim dete poliva osveštanom vodom koja ga, kako se veruje, krštava.

  Posle toga se dete povija u krsnicu, a tokom obreda izgovaraju se brojne molitve, od kojih je poslednja ona kojom se detetu želi dug život i dobro zdravlje.

  Najveća dilema oko samog obreda krštenja u današnje vreme jeste da li se on sme fotografisati. Odgovor je da sme, ali to ne bi smelo da da bude neukusno i traje predugo, a najvažnije je da fotografisanje ne remeti samu službu.

  Kako i gde proslaviti krštenje?

  Posle crkvenog obreda obično sledi svečani ručak, a neretko taj ručak se pretvara u pravo veselje koje traje duboko u noć.

  Upravo zbog toga sve je češća pojava da se umesto restorana za ručak traže restorani koji nude neograničeno piće i hranu po osobi za čitavo veče. To može da bude jeftinija varijanta, ali ukoliko se odlučite za ovakvu zabavu biće vam potrebna i muzika koja će zabvljati goste.

  Kada se već zakorači u veliku zabavu, nije retkost da roditelji dece požele da sale u kojima će se proslavljati krštenje budu posebno dekorisane, pa i da imaju posebnu rasvetu.

  Ne smete zaboraviti ni na uspomene koje će gosti poneti sa same zabave, a to obično znači angažovanje profesionalnog fotografa koji će pratiti veselje, dok neki mogu poželeti da te scene ovekoveče i na videu, za šta će biti potreban snimatelj.

  Čitava organizacija ovako velikog veselja može biti suviše težak zadatak za ljude koji se ne bave tim poslom. Zbog toga smo tu mi. Možemo da vam pomognemo kod odabira restorana za proslavu (naše restorane pogledajte na ovom linku).

  Ako želite nešto mirniji ručak, a uz to i veliku igraonicu za decu gde mogu da se zabavljaju sa animatorima dok se odrasli druže, onda restoran Sweet & Salty može da bude pravi izbor za vas. Kompletnu ponudu ovog restorana pogledajte OVDE.

  Ukoliko vam je potrebna pomoć i kod angažovanja benda, dekoracije sale i posebnog osvetljenja, te pronalaženja fotografa, ne brinite. Organizaciju ovakve proslave uvek možete ostaviti profesionalcima, a mi vam možemo pomoći sa svim ovim neodumicama. Sve što treba da uradite, jeste da nas kontaktirate.