Kompletan vodič za organizovanje proslave prvog rođendana

Sadržaj

  Prvi rođendan deteta nešto je posebno. I ne samo za slavljenika. Prvi rođendan poseban je za njegove roditelje koji su toga dana najsrećniji. Slavljenik se proslave možda neće sećati, ali njegovi roditelji sigurno hoće i ne samo zbog dobre atmosfere, već i zbog napora i truda koji su uložili da bi čitava prolava protekla savršeno.

  gde proslaviti prvi rođendan
  Proslava prvog rođendana

  Foto: pixabay.com

  Mi ćemo se potruditi da vam u ovom tekstu pomognemo da nađete način kako ćete sa  proslave poneti samo najbolje uspomene, a to ćemo učiniti tako što ćemo otkriti kako da je organizujete bez muke.

  Rođendani su postali “big deal”

  Koliko često se na društvenim mrežama vidite desetine fotografija sa raskošnih proslava prvog dečijeg rođendana? Odgovor bi verovatno bio svakog vikeda.

  Utisak je da se poslednjih godina roditelji sve više i više trude da ta veselja budu što glamuroznija, te da se češće odlučuju da ove proslave organuzuju van kuće.

  Uz to ide i sve fanatičnije planiranje svakog detalja u vezi sa proslavom, pa tako neretko vidimo da je sala za proslavu dekorisana do najsitnijeg detalja. Neretko, čitava dekoracija savršeno se slaže sa odećom koju nose mali slavljenik ili slavljenica, a sala je ukrašena do te mere da je sve u istom tonu.

  Mnoštvo detalja zahteva mnogo rada. Ipak, organizaciju uvek možete prepustiti profesionalcima, a mi vam možemo pomoći oko svega vezanog za proslavu.

  Ukoliko to ipak hoćete da uradite sami ili želite da se upoznate sa svim koracima koje treba preduzeti u organizaciji žurke za pamćenje, spremili smo vam sve najvažnije korake u nastavku teksta ali i predloge gde proslaviti.

  Mesto za proslavu

  Ovo je jedna od najvećih dilema koje roditelji imaju pre nego što se upuste u organizaciju prvog rođendana svog mališana. Da li treba da zakupe igraonicu, ili možda treba da iznajme restoranski prostor, ili pak kod kuće ili u stanu treba da dočekaju goste.

  Ako želite kombinaciju restorana za odrasle i igraonice za decu idealan prostor za proslavu rođendana je restoran Sweet & Salty na Novom Beogradu.

  Pitanje je da li dete uopšte može da se oseća lepo u igraonici u tako ranom uzrastu, dok s druge strane na rođendan dolazi najviše rođaka i prijatelja koji su odrasli i za koje igraonice možda neće biti najbolje mesto za provod. Ta dilema dobro je razjašnjena u ovom tekstu.


  Mnogi roditelji danas se odlučuju za proslave u svečanim salama, i to zato što se one lako dekorišu, a u isto vreme mogu da prime i veliki broj ljudi. Nije retkost da roditelji nekada na proslavu pozovu i stotinak ljudi, što često lokalne kafiće isključuje kao opciju za slavlje. Mi vam predlažemo sale, ali i klubove u kojima se može organizovati dečiji rođendan.

  Dekoracija prostora

  Koliko je važno da prostor za proslavu izgleda savršeno najbolje znaju roditelji koji su organizovali proslavu prvog rođendana. Evo nekoliko stvari na koje se obraća posebna pažnja.

  Dekoracija stolova i stolica je nešto na šta se obavezno mora obratiti pažnja. Pažljivo dekorisan enterijer doprineće da atmosfera za slavljenike, ali i goste bude zaista posebna.

  Ono što vrlo često viđamo na proslavama prvog rođendana jesu baloni. Bude ih mnogo, a oni se obično nalaze oko stola za kojim slavljenik “sedi”. Balonima se često urkašavaju i stolice, a najprepoznatljiviji baloni koji se koriste su oni sa brojem jedan ili čak oni u obliku jedinice.

  Roditelji često obraćaju pažnju i dekorativnu rasvetu prostora, pa se i tome valja posvetiti, a da bi ona uspela, najvažnije je da odabrani lokal za proslavu ima tehničke kapacitete kako bi  svetlo moglo pomoći da svi gosti zaista zapamte žurku kao odličnu.

  Torta

  Da li se proslava rođendana uopšte može zamisliti bez nje? Naravo da ne može, a ona je ta koja je u prvom planu. Rođendanska torta obično se pravili ili naručuje tako da bude u tonu sa ostalim dekoracijama.

  gde proslaviti prvi rođendan
  Torta za proslavu prvog rođendana

  Foto: pixabay.com

  Ukoliko to i nije slučaj, često se za tortu, pre svega njen oblik, bira nešto za šta se slavljenik vezuje ili nešto što on voli. Pošto je u tako ranom uzrastu teško shvatiti šta mališani čini srećnima, češće je da se organizatori fokusiranju na boju torte u zaivsnosti od toga da li je u pitanju dečak ili devojčica, ili da da odaberu onu koja podseća na jedinicu, što simbolizuje prvi rođendan.

  Tematska žurka

  Ovo je uvek opcija i to možda jedna od onih koje zahtevaju najmanje kreativnosti. Zašto, pitate se? Pa zato što praktično treba da odaberete temu i onda sve dekorcije stolova, baloni i torta idu u istom smeru.

  Uspomene

  Ovako velika i pažljivo planirana slavlja nikako ne idu bez profesionalnog fotografa koji će ovekovečiti žurku u koju ste uložili toliko truda. No, nije uvek lako pronaći pravog fotografa, a faktor koji najčešće odlučuje o tome ko će birnuti o vašim uspomenama je cena. Kao i kod čitave organizacije događaja, mi vam možemo pomoći i sa ovim izborom.

  Povećanjem dostupnosti profesionalnih snimatelja, fotografija je, čini se, stavljena u drugi plan. Mnogi danas žele da imaju video, a to će ih dodatno koštati.

  Muzika

  Slavljenik sigurno još uvek nema muzički ukus, ali vaši gosti imaju. Zbog toga je važno da se za muzički deo programa na vašoj zabavi pobrinu profesionalci. Bilo da se odlučite za di džeja ili bend koji će svirati, važno je da pažljivo odaberete muzičare. Roditelji često pored bendova koji su oprobani u zadatom žanru, od muzike traže i da zna da odsvira nekoliko dečijih pesmica, a njih obično možemo čuti kada se seče torta. Pronalaženja benda sa dobrim repertoarom, koji u isto vreme zvuči dobro, ali ne košta basnoslovnu sumu novca može biti teško, ali mi vam možemo pomoći sa tim izborom.

  Poklon

  Na ovo se ne definitvno ne sme zaboraviti. Rođendan nije rođendan bez poklona. Oko odabira poklona vam ne možemo pomoći, ali možemo vam dati savet. Kupite nešto što ima upotrebnu vrednost. Slavljenik ili slavljenica su svakako premali da bi znali šta žele, a njihovim roditeljima uvek dobro dođe nova odeća za mališana ili bilo šta drugo što će im pomoći u podizanju deteta.