Organizacija venčanja: Na koje stvari trebate obratit pažnju

Sadržaj

  Venčanje je vrlo poseban dan za sve mladence, jer tog dana stupaju u zajednicu, koju danas zovemo brak.

  Po svemu sudeći to je jedan od najromantičnijih i nauzbudljivijih dana za svaki par. Ali, sa druge strane, venčanje je za većinu budućih mladenaca najzahtevnija proslava sa kojom imaju prilike da se susretnu. Organizovanje ovako važne svečanosti može biti veoma stresan proces, koji sa sobom nosi mnogo važnih odluka koje treba razmatriti i poneke neplanirane situacije sa kojima se treba izboriti.

  Mnoge mlade, koje su sa nama podelile svoje iskustvo, su istakle koliko je važno početi na vreme sa organizacijom i imati ljude od poverenja oko sebe, koji će uvek biti tu da uskoče kada zatreba pomoć ili nešto zaškripi.

  Iako se kod nas još uvek nije toliko razvila svest o angažovanju profesionalca, kako zbog tradicije da svaka mlada treba da iskusi organizaciju svog venčanje, tako i zbog bojazni da je potrebno izdvojiti mnogo dodatnog novca. Takođe, mnogi mladenci se vode razmišljanjem da sve mogu sami i često odbijaju da angažuju nekog, ko im najpre može pomoći u celom procesu ili ga čak obaviti umesto njih.

  Organizator venčanja je profesija koja polako počinje da uzima maha i na našem tržištu. Obično ovakvu uslugu možete pronaći u većim i razvijenim gradovima, u kojima postoji potražnja za organizatorima proslava, zbog načina života i postojanja velikog tržišta usluga i proizvoda. Razlog tome jesu i sve zahtevnija venčanja koja podrazumevaju ulaganje dosta energije i truda kako bi se sprovela u delo, a nedostatak stručnosti, iskustva i kontakata može vam doneti poteškoće pri donošenju pravih odluka.

  Kontrolna lista za planiranje venčanja:

  1. Odaberete i zakažete datum venčanja u opštini i crkvi
  2. Odaberete lokaciju, odredite broj gostiju, odaberete kumove…
  3. Odredite preliminarni budžet i upravljate svim troškovima
  4. Osmislite kompletan plan i program vašeg venčanja
  5. Osmislite temu i ključne segmente venčanja
  6. Odaberete dekoraciju, cveće, pozivnice, zahvalnice, poklončiće za goste…
  7. Osmislite svoj i mladoženjin stajling- odaberete venčanicu, odelo, cipele, bidermajer, modne detalje, frizuru, šminku, burme…
  8. Osmislite i organizujete veridbu i devojačko/momačko veče
  9. Isplanirate medeni mesec
  10. Istražite i odaberete pouzdane poslodavce koji će vam obezbediti potrebne usluge i proizvode za proslavu- restoran, bend, fotograf, ketering…
  11. Napravite spisak sedenja, obezbedite prevoz i smeštaj za goste…
  12. Koordinišete svim poslodavcima pre i na dan samog venčanja
  13. Podelite zaduženja za sve segmente, kako bi sve proteklo po planu i kako bi izbegli što više nepredviđenih situacija
  14. Pronađete rešenje ili plan B za sve probleme koji mogu da nastanu u procesu organizacije
  15. Iskomunicirate sa poslodavcima i posle vašeg venčanja, preuzmete fotografije, vratite venčanicu, platite preostala zaduženja…
  16. I obavite još mnogo sitnica koje su neophodne kako bi celo venčanje proteklo po planu

  Angažujte organizatora

  Možete angažovati stručno lice da vam organizuje kompletno venčanje, da vam samo pomogne i da smernice ili samo radi protokol venčanja, što podrazumeva koordinaciju celokupnog događaja na dan venčanja. Gledano iz tog ugla, angažovanje profesionalca je i te kako dobra investicija.

  Pored toga što ćete kraj sebe imati stručnu i profesionalno lice koje radi taj posao svakog dana i odlično poznaje tržište i njegove prednosti i mane, dobićete i konkretne informacije za sve što vas interesuje.

  Ukoliko se odlučite da angažujete organizatora venčanja, odaberite nekog na koga možete da se oslonite. Najbolje da to bude neko u  koga imate poverenja i kome možete da prepustite taj dan, a da budete sigurni da će sve proći po planu. Važno je da osetite da vam je prijatno u društvu te osobe, da vas odlično razume, da želi da sasluša vaše želje i predloge i na osnovu njih predloži rešenja.


  Da biste olakšali organizovanje venčanja pogledajte naše dodatne usluge: