RAZONODITE ZAPOSLENE: Kako da organizujete team building

Sadržaj

  U stranim zemljama, team building je obavezna stavka, a sve više poslodavaca u Srbiji uviđa njihovu važnost.

  Kako bi posao funkcionisao kako treba, zaposleni moraju da se osećaju kao deo tima, a team bilding upravo za to i služi – da ih poveže kroz neke zanimljive zajedničke aktivnosti nevezane za posao. Međuljudski odnosi u firmama su izuzetno bitni, pa je zato neophodno da se oni razvijaju i van kancelarije.

  Evo kako da organizujete savršen team bilding za vaše zaposlene.

  team building

  OSMIŠLJAVANJE AKTIVNOSTI

  Kao prvo i osnovno, treba da imate jasnu viziju toga kakav team building želite da pružite svojim zaposlenima – neku zajedničku fizičku aktivnost, druženje u prirodi, takmičarske igre ili potpunu relaksaciju uz večeru i piće.

  Kuglanje, bilijar, odbojka – odlične su igre u kojima će zaposleni raditi zajedno kako bi doneli pobedu svom timu i na taj način se povezati sa kolegom sa kojim do tada možda nisu imali nikakvu interakciju.

  Druženje uz prijatnu večeru ili roštilj u prirodi takođe je veoma dobra strategija spajanja ljudi, jer u prijateljskoj atmosferi postoji mogućnost da se izglade neki nesporazumi koji možda postoje između zaposlenih.

  team building

  LOKACIJA

  Da li se team bilding odvija u zatvorenom ili otvorenom prostoru manje je bitno od onog što je presudno – da se odvija van kompanije.

  Zaposleni treba skroz da se distanciraju od poslovnih obaveza, ali i radnog mesta kako bi se stvorili uslovi za bolje međusobno povezivanje. Izbor lokacije je na vama, a diktiraju ih i vremenski uslovi, ali i budžet kojim raspolažete za ovaj događaj.

  VREME TRAJANJA

  Team bildinzi mogu biti poludnevni, ali i višednevni, zavisno od poslodavca i mogućnosti firme. Višednevni mogu podrazumevati izlet za vikend, gde su aktivnosti obično detaljno organizovane i isplanirane – od učestvovanja u timskim sportovima, druženja, do nekih seminara i edukacije.

  Poludnevni podrazumevaju team bilding aktivnost koja traje više sati, obično celo popodne ako se odvija u prirodi ili celo veče ako se team bilding pravi u nekom restoranu uz večeru i muziku.

  CILJ

  Ono što je bitno pri organizaciji uspešnog team bildinga je njegov jasan cilj – da li je to poboljšavanje timskog rada ili bolji međuljudski odnosi među zaposlenima.

  Ukoliko vam je cilj bolji timski rad, onda izaberite team bilding sa nekim vidom takmičarskih aktivnosti gde će zaposleni zajedničkim trudom i komunikacijom dolaziti do pobede. Za poboljšanje međuljudskih odnosa idealna je neka vrsta druženja uz hranu, piće i mogućnost upoznavanja i konverzacije zaposlenih.

  Bolji međuljudski odnosi ne znače automatski i bolji timski rad (iako su poželjni zbog zdrave radne atmosfere), zato je veoma bitno da odredite cilj koji team bilding treba da dostigne.

  Ukoliko vam je potrebna pomoć u organizaciji team buildinga za Vašu firmu, javite se našoj agenciji, zajedno ćemo pronaći najbolje rešenje koje odgovara Vašim potrebama. Kontaktirajte nas.